lunes, 7 de enero de 2013

Parabéns aos comuneiros de Petán

La Voz de Galicia: Os gandeiros da Cañiza venden todo o porco celta

Os gandeiros de porco celta de Petán na Cañiza xa comercializaron toda a súa produción e van aumentala con novas camadas. Empezaron con 92 leitóns fai quince meses e «xa temos vendido todo», asegura José Antonio Castiñeiras, presidente da comunidade de montes de Petán.

Nestes momentos once porcas están preñadas e darán a luz no mes de febreiro. A xestación dos leitóns dura tres meses, tres días e tres horas, segundo Castiñeiras. Cada porca pode dar a luz a oito ou nove leitóns. Os coidadores van preparar casetas para que as nais poidan criar adecuadamente.

Os comuneiros de Petán están satisfeitos coa alta demanda que esta tendo o seu produto, o porco celta criado en liberdade e alimentado con landras de carballo e herbas. As festas do Nadal dispararon as peticións de particulares para levar a cabo matanzas domésticas, sinala Manuel Varela, un dos gandeiros que se encarga do coidado dos animais.

A carne do porco celta resulta moito máis saudable que a da raza máis común, xa que as landras contribúen a reducir o colesterol. O animal atópase en liberdade e a graxa váiselle infiltrando entre os músculos facendo a carne máis suculenta.

As ricas propiedades e o feito de que a cría do animal practíquese de forma extensiva -en parcelas nas que se rotan os exemplares, de maneira que cando se acaba o pasto dunha delas cámbianse a outra- fai que normalmente o prezo da carne do porco celta alcance os oito euros o quilo. Pero os gandeiros de Petán están nunha fase de dar a coñecer o seu produto, polo que están ao vender a un prezo incluso máis barato que o do porco normal. «O porco celta está a venderse a uns tres euros o quilo», sinala Manuel Varela.

Este gandeiro explica que «de momento a venda nos está dando para pagar facturas» e non tanto para obter beneficios. Pero esperan subir os prezos este ano, cando a xente xa coñeza o produto», di Varela.

A comunidade de montes adquiriu 92 exemplares en setembro do 2011 e estanos sacrificando a medida que alcanzan o tamaño adecuado. A matanza destes animais ten lugar cando alcanzan os 160 ou 170 quilos de peso, polo que un exemplar enteiro pode roldar en canle os 500 euros. Cando se vende a un particular o consumidor aprovéitao todo, pero os matadoiros non pagan polas vísceras. «A industria cárnica non che paga polo fígado ou as tripas, co que ao vender o porco en bruto ao matadoiro, o 30 % de desperdicios que ten o animal non o cobramos», asegura Castiñeiras. A venda industrial canalízase cara a matadoiros de Lugo preferentemente. Alí ten un gran peso a asociación Asoporcel, a Asociación de Produtores de Porco Celta.

Frío

A pesar de que nestas datas na Cañiza fai bastante frío, no val de Deva, onde se atopan os animais, non adoita baixar de cero graos. Os porcos pastan nunha carballeira de 90 hectáreas dividida en varios cercados. Dormen baixo alpendres de plástico, onde a piara aníñase para combater as baixas temperaturas da época. «Aínda que fixese máis frío non pasaría nada», asegura Castiñeiras, que sinala que «en Triacastela (Lugo) hai xente que ten estes animais e camiñan con neve e non lles pasa nada».

No hay comentarios: