miércoles, 9 de enero de 2013

Lévannos avantaxa, mais podemos aprender deles

La Región: O porco celta gaña mercado nas matanzas particulares

A explotación de Beariz vendeu ao longo do pasado mes de decembro 40 exemplares.

A explotación de porco celta Sat Oural de Beariz atopou novas vías de comercialización directa da súa produción.

O descenso de poboación, así como o progresivo envellecemento no medio rural leva que cada vez sexan menos as familias que crían porcos para autoconsumo. Unha tradición que tende a desaparecer, en favor da adquisición do animal durante a época da matanza para o seu inmediato sacrificio, ou mesmo coa compra da carne xa despezada para introducila en sal, seguindo o sistema tradicional de conservación, ou para ser conxelada. Nesta liña, a explotación de Beariz vendeu por primeira vez a particulares, durante o pasado mes de decembro, un total de 40 exemplares, con destino a distintos lugares da xeografía galega.

O portavoz de Sat Oural, José Balboa, sinalaba que "ata agora podiamos vender uns poucos pero nunca tivemos tanta demanda como este ano, e pensamos que é unha vía de comercialización interesante que debemos potenciar en próximas campañas".

Os compradores de porco celta teñen dúas opcións: levar o animal vivo, taxado a catro euros o quilo, ou deixar que Sat Oural encárguese do seu sacrificio e posterior despece, por cuxo traballo aboan 50 euros máis.

MERCADO

O mercado máis forte continúa sendo, con todo, a provincia de Lugo, a través dunha empresa de recente creación, Aroporcel, dentro de Asoporcel (Asociación do Porco Celta), que se encarga da elaboración de embutidos, curado da carne e da súa comercialización.

Ademais do criadeiro que manteñen nos montes de Lebozán, a explotación compra crías, só de auténtico porco celta, en explotacións familiares da contorna de Beariz, ao mesmo tempo que ten un convenio con outra produtora situada a medio camiño entre Santiago e Arzúa, que tamén lle fornece animais para cubrir a demanda cada vez maior desta prezada carne.

Este mes de xaneiro, a explotación de Beariz cumpre seis anos desde que empezou a funcionar por iniciativa dun grupo de veciños deste municipio, entre os que se atopa o concelleiro José Balboa, impulsor do proxecto.
Cerdos Celtas

No hay comentarios: